Εκπαιδευτική Ρομποτική με Mindstorms EV3 – Βασικό επίπεδο

Εκπαιδευτικη Ρομποτικη με Mindstorms EV3 - Βασικο επιπεδο

Η εταιρία Lego Education τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες εκπαίδευσης γνωστή σε όλους: Lego Mindstorms EV3, με γνωστικό αντικείμενο την εκπαιδευτική ρομποτική σε συνεργασία με δημοφιλή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Το σετ ρομποτικής Mindstorms EV3 δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να δημιουργήσουν μια πληθώρα αποστολών, καθώς μέσα σε αυτό εμπεριέχονται πολλαπλά εξαρτήματα που βοηθούν στις κατασκευές των εν λόγω ρομπότ.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Πρωτοποριακό σεμινάριο ιδανικό:

 1. Για εκπαιδευτές που θέλουν να προωθήσουν την εκπαιδευτική ρομποτική στους μαθητές τους και να τους εισάγουν στο μαγικό κόσμο του Mindstorms EV3
 2. Αρχάριους στο Lego Mindstorms EV3
 3. Μαθητές (9+ ετών)
 4. Οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η πρώτη ενότητα του σεμιναρίου εισάγει τον αναγνώστη στο κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και στα πλεονεκτήματα που παρέχει μέσω της μεθόδου διδασκαλίας STEM, απεικονίζει επίσης βήμα προς βήμα τις ενέργειες που απαιτούνται για την εγκατάσταση των δύο βασικών λογισμικών της Lego Education, το Mindstorm EV3 και το Lego Digital Designer. Αναλύονται επίσης το προγραμματιστικό περιβάλλον του λογισμικού Mindstorm EV3 καθώς και τα εξαρτήματα που δίνονται μαζί με το εκπαιδευτικό πακέτο (Εγκέφαλος, αισθητήρες, κινητήρες).

Μια σειρά από 5 ολοκληρωμένα μαθήματα, που καλύπτουν πολύ μεγάλο εύρος της ύλης που απαιτείται για την σωστή εκμάθηση του Lego Mindstorms EV3 σε βασικό επίπεδο. Κάθε μάθημα πέρα από το θεωρητικό υπόβαθρο που προσφέρει, παρέχει και κομμάτια κώδικα προγραμματισμού με μορφή παραδειγμάτων, ώστε ο αναγνώστης να είναι σε θέση να μελετήσει και να κατανοήσει την λειτουργία και την συμπεριφορά του ρομπότ, καθώς και να το εκτελέσει στον προσωπικό του χώρο και στις δικές τους περιβαλλοντικές συνθήκες. Επίσης σε κάθε μάθημα περιέχονται ασκήσεις με αρκετά υπό ερωτήματα η κάθε μία, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την εκπαίδευση του αναγνώστη στην εκμάθηση του λογισμικού και των εξαρτημάτων του εκπαιδευτικού πακέτου. Οι αναγνώστες θα είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης, καθώς και να προγραμματίσουν το δικό τους ρομπότ χωρίς να δίνονται οι λύσεις των ασκήσεων.

Αναλυτικά οι τίτλοι των μαθημάτων είναι:

 • Μάθημα 1ο – Motors - Κινητήρες
 • Μάθημα 2ο – Display – Sound Block
 • Μάθημα 3ο – Sensors - Αισθητήρες
 • Μάθημα 4ο – Loops - Επαναλήψεις
 • Μάθημα 5ο – Switch - Επιλογή

Απεικονίζονται οι πίστες σε μορφή αρχείου .pdf που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των παραδειγμάτων και των ασκήσεων που περιέχονται στα μαθήματα.

Στην συγκεκριμένη ενότητα θα ενεργοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή στο τέλος του σεμιναρίου η τελική εξέταση, όπου θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε τυχαία σειρά.

Εάν επιτευχθεί ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% θα λάβει τη βεβαίωση εξειδίκευσης στο σεμινάριο αυτό διαφορετικά θα λάβει τη βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

 1. Βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 2. Ρομποτικό κιτ Lego Mindstorms EV3 (Έκδοση: Core Set ή Home) (Κατασκευές με παραπάνω κινητήρες ή αισθητήρες μπορούν να δεχτούν τροποποιήσεις)
 3. Ηλεκτρονικός υπολογιστής με το λογισμικό του Lego Mindstorms EV3.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΟΣΤΟΣ: 200€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 Ώρες / 2 Μήνες

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται Βεβαίωση Σπουδών από το πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ComputerGr.

H επιμέλεια του Σεμιναρίου έγινε από την ομάδα του online-seminaria.