Construct 2 - Τι ειναι;
Το Construct 2 είναι ένα ενδιαφέρον και ισχυρό περιβάλλον δημιουργίας παιχνιδιών HTML5 που σχεδιάστηκε ειδικά για 2D παιχνίδια. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει παιχνίδια χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει και να χρησιμοποιήσει κώδικα. Είναι μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για τη δημιουργία παιχνιδιών με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο!
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΥΛΙΚΟ - ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Μοναδικό σεμινάριο στον Ελλαδικό χώρο, με πλήρη τεκμηρίωση και αναλυτική περιγραφή της κάθε κίνησης για μπορέσει ο εκπαιδευόμενος αυτού του σεμιναρίου να αποκτήσει εμπειρία στη δημιουργία video games.
Στο σεμινάριο αυτό παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της πλατφόρμας δημιουργίας παιχνιδιών Construct 2 (Game Development with Construct 2).
Σε κάθε ενότητα του σεμιναρίου αναλύονται βήμα προς βήμα οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αναπτυχθεί ένα μικρό παιχνίδι στον υπολογιστή ή βασικές λειτουργίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα παιχνίδι.
Παρουσιάζονται με τον τρόπο αυτό 9 διαφορετικές ασκήσεις διαφόρων επιπέδων.
Ιδανικό σεμινάριο για εκπαιδευτές που θέλουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό στους μαθητές τους. Σχεδιασμένο με τη φιλοσοφία της πλατφόρμας online-seminaria.gr, η οποία υιοθετεί την βήμα προς βήμα καθοδήγηση του εκπαιδευομένου με εγχειρίδια χρήσης, βιντεομαθήματα, ασκήσεις και δεκάδες ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης
Η ύλη του σεμιναρίου ενδεικτικά περιλαμβάνει:
-Τι είναι το Construct 2
-Εγκατάσταση του Construct 2
-Εγχειρίδια χρήσης
-Άσκηση 1 - Create a moving platform
-Άσκηση 2 - I see you
-Άσκηση 3 - Animated girl
-Άσκηση 4 - I can walk, I can run
-Άσκηση 5 - Carefree bird
-Άσκηση 6 - My Mario
-Άσκηση 7 - The killer
-Άσκηση 8 - Love is a dangerous game
-Άσκηση 9 - Monsters hunter
-Ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης σε κάθε ενότητα
Τα παραπάνω παιχνίδια είναι βασισμένα στις σκέψεις και ιδέες χρηστών και game developers του Construct 2 και σε κάθε άσκηση αναφέρονται οι πηγές.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Στην 1η Ενότητα γίνεται μια πρώτη παρουσίαση του Construct 2 και γιατί πρέπει να το επιλέξει κάποιος και υπάρχουν οδηγίες πως να το εγκαταστήσετε. Στο εγχειρίδιο της Ενότητας 1 γίνεται αναλυτική παρουσίαση του περιβάλλοντος και δίνεται μια σύντομη παρουσιάση της δομής ενός έργου. Επίσης θα μάθετε για τις μονάδες μέτρησης διαφόρων τιμών του έργου, τους τύπους έργων και πως δοκιμάζουμε, εξάγουμε και δημοσιεύουμε ένα έργο.
Στην 2η Ενότητα στο εγχειρίδιο γίνεται αναλυτική παρουσιάση ενός έργου και των στοιχείων από τα οποία αποτελείται και επεξηγείται ο επεξεργαστής εικόνων.
Επίσης περιγράφονται 4 plugins και 6 behaviors τα οποία θα συναντήσετε στις 2 πρώτες ασκήσεις.
Στην 3η Ενότητα στο εγχειρίδιο γίνεται αναλυτική παρουσιάση της γραμμή κινούμενων σχεδίων (animations), τον καρέ ενός κινούμενου σχεδίου, επεξηγείται η σημασία και η λειτουργία της επιλογής "επαναφόρτωση αρχείων από πρωτότυπες πηγές" που υπάρχει και στον επεξεργαστή εικόνων και στα κινούμενα σχέδια και θα μάθετε πως δημιουργούμε ομάδα συμβάντων και πως αντιστρέφουμε μία συνθήκη (condition).
Επίσης περιγράφεται άλλη μία behavior την οποία θα συναντήσετε στις 2 ασκήσεις.
Στην 4η Ενότητα στο εγχειρίδιο γίνεται περιγραφή του άξονα Υ που αυξάνει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω όπως ξέρουμε στα μαθηματικά, παρουσιάζεται η διάσταση Ζ του βάθους ώστε να εμφανίζονται όλα τα αντικείμενα στην σκηνή και γίνεται αναφορά στην συνάρτηση random. Επίσης περιγράφεται άλλo ένα plugin το οποίο θα συναντήσετε στην άσκηση.
Στην άσκηση βλέπουμε πως γίνεται σε ένα παιχνίδι να φαίνεται σαν να κινείται ο βασικός ήρωας, όμως αυτό που να αλλάζει συνεχώς ,να είναι η σκηνή και να δημιουργείται έτσι η αίσθηση της κίνησης.
Στην 5η Ενότητα αναλύονται οι μεταβλητές στιγμιοτύπων και οι παγκόσμιες μεταβλητές και περιγράφονται άλλες 3 συμπεριφορές που συναντάμε συχνά στα παιχνίδια.
Στην άσκηση βλέπουμε σε μικρό απόσπασμα τη λογική του γνωστού παιχνιδιού Mario, όπου ο ήρωας προσπαθεί να καταστρέψει όλα τα ξωτικά μαζεύοντας ταυτόχρονα κέρματα που αυξάνουν το σκορ του και προσπαθώντας να μην πέσει μέσα τα κενά.
Στην 6η Ενότητα παρουσιάζεται η χρήση των σχολίων συμβάντων, περιγράφεται το behavior Jump-thru και η διαφορά του από το behavior Solid.
Στην άσκηση βλέπουμε πως σε ένα παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά καρέ του ίδιου animation ενός Sprite μπορούμε να φτιάξουμε δέντρο ή βράχους στα οποία στην πορεία αλλάζοντας τα καρέ αλλάζουμε και τη μορφή αν θέλουμε.
Στην 7η Ενότητα στο εγχειρίδιο γίνεται περιγραφή πως μπορεί να προστεθεί μία ακόμα διάταξη στο παιχνίδι, γίνεται αναφορά στη συνθήκη or μεταξύ των συνθηκών ενός συμβάντος και παρουσιάζεται πως μπορεί να προσθέσει κανείς ένα σπάσιμο γραμμής σε μια συμβολοσειρά ενός αντικειμένου Text. Επίσης περιγράφονται επιπλέον plugins και behaviors τα οποία θα συναντήσετε στην άσκηση.
Στην άσκηση βλέπουμε για πρώτη φορά ένα παιχνίδι με 2 διατάξεις, μία οθόνη μενού όπου δίνονται οδηγίες για το παιχνίδι και μία άλλη με το βασικό παιχνίδι. Επίσης στο παιχνίδι αυτό βλέπουμε πως γίνεται να φαίνεται καθώς παίζουμε εκτός από το τρέχον σκορ και το μέγιστο σκορ που έχει επιτευχθεί.
Στην 8η Ενότητα γίνεται αναφορά στην συνάρτηση distance, αναλύονται τα σημεία εικόνας και πως εισάγουμε νέο και περιγράφεται άλλη 1 συμπεριφορά που συναντάμε συχνά στα παιχνίδια.
Μέχρι τώρα είδαμε τα platformer games, σε αυτή την άσκηση θα δούμε μια νέα κατηγορία παιχνιδιών, τα shooter games. Το Player (διαστημόπλοιο) κινείται στον χώρο προσπαθώντας να βρει και να πυροβολήσει όλα τα Monsters (τέρατα), μέχρι να τους τελειώσουν όλες οι ζωές και να καταστραφούν δημιουργώντας μια έκρηξη.
ΚΟΣΤΟΣ:
260€130€ (Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/2018)ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 Ώρες / 4 Μήνες
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται Βεβαίωση Σπουδών από το πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ComputerGr.
H επιμέλεια του Σεμιναρίου έγινε από την ομάδα του online-seminaria.